Een opgeruimd huis binnen no-time!

Heb jij regelmatig het goede voornemen om het huis echt eens te gaan opruimen, maar stel je het continue uit? Dan heb ik een aantal opruimtips die het opruimen een stuk makkelijker maken.

‘De 21 dingen doos’

Vind jij het lastig om te starten met opruimen? Dan lees je hier over een truc voor beginners bij het opruimen. Plaats een lege doos of wasmand op een zichtbare plek in het huis. Daag jezelf uit om wekelijks 21 voorwerpen in de doos te doen, die weg mogen of je niet meer gebruikt. De spullen die in de doos zitten kun je naar een kringloopwinkel brengen. Op deze manier kun je er wellicht nog iemand anders blij mee maken. Voorwerpen die in de ‘21 dingen doos’ kunnen gaan zijn: kleren die je niet meer draagt, spullen die je dubbel hebt of voorwerpen die je niet meer mooi vindt en gebruikt. 

Keuzes maken

Heb jij ook een rommella of kast in huis en heb je geen zin om het op te ruimen? Plaats alle spullen uit bijvoorbeeld de la in een doos. Haal alle spullen die gebruikt uit de doos en laat de rest erin liggen. Laat de doos een maand staan en wat er na een maand nog steeds in de doos ligt gebruik je niet en heb je niet nodig.

Twijfel doos

Een andere methode voor het opruimen is het gebruik van drie dozen. Een doos voor spullen die weg kunnen, een voor spullen die elders opgeborgen moeten worden en een doos met spullen die hier opgeborgen moeten worden. Tijdens het opruimen zul je vast voorwerpen tegenkomen waar je over twijfelt. Stel daarom een twijfel doos in. Plaats hier alle spullen in die waar je over twijfelt. Zet deze doos vervolgens op een plek waar je de doos niet ziet staan. Als je na een maand nog steeds geen spullen uit de doos hebt gepakt kun je deze spullen wegdoen.

Rekensom 

Soms wil het liefste al je spullen bewaren, maar heb je simpelweg een tekort aan ruimte voor bijvoorbeeld je boeken. Maak in zo’n geval een simpele rekensom om erachter te komen van hoeveel procent boeken je afstand moet doen. Als je 10% meer ruimte nodig hebt, dan moet je 1 op de 10 boeken weg doen.

‘1 erin – 1 eruit’

Is je kast eenmaal opgeruimd? Houd je kast dan ook netjes anders kan je over een week weer opnieuw beginnen. Om dit te voorkomen kun je de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toepassen. Heb je een nieuwe broek gekocht? Dan moet er ook een oude broek uit. Zo houd je je kast netjes opgeruimd.